what will be sum amount to in the same period? If

A sum of ₹ 800  amounts to ₹ 920 in 3 years at the simple interest rate. If the rate is increased by 3 % p.a., what will be sum amount to in the same period?

  1. ₹ 992
  2. ₹ 962
  3. ₹ 942
  4. ₹ 982
Manish Listener Asked on 9th July 2015 in Maths.
Add Comment
  • 1 Answer(s)

    Answer: (1) Rs.920
    Explanation:-
    Principal = Rs.800,          Amount = Rs.920
    Simple interest = 920 – 800 = Rs.120
    Time = 3 years
    Formula –
    Simple interest = Principal x Rate x Time/100
    Then, Rate = Simple interest x 100/Principal x Time
    Rate = 120 x 100/800 x 3
    Rate = 5%
    According to question,
    Rate increased by 3%
    Then, Rate = 5 + 3 = 8%
    Then, Simple interest = 800 x 8 x3/100
    = Rs.192
    Amount = 800 + 192 = Rs.992
    Hence, the answer is (1) Rs.920

    Anurag Mishra Professor Answered on 9th July 2015.
    Add Comment
  • Your Answer

    By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.