Read the Pie Chart and Answer Question no. A to E:

The expenses of a country for a particular year is given in the pie chart. Read the pie chart and answer question no. A to E.

q.no. 146 to 150

A. If the total amount spent by Government during the year was Rs.3,00,000 crores, the amount spent on state development exceeds that on sports by:

  1. Rs.25,000 crores
  2. Rs.45,000
  3. Rs.35,000
  4. Rs.30,000 crores

B. The percent of less money spent on non-plan than that on defense is:

  1. 12%
  2. 15%
  3. 5%
  4. 10%

C. The percent of more money spent on others than that on sports is:

  1. 26%
  2. 25%
  3. 28%
  4. 27%

D. If the total amount by the Government during the year was Rs.1,00,000 crores, then the amount spent on health and education together was:

  1. Rs.25,000 crores
  2. Rs.30,000
  3. Rs.15,000
  4. Rs.20,000 crores

E. The percent of the total spending that is spent on health is:

  1. 25%
  2. 30%
  3. 15%
  4. 20%
Monis Rasool Professor Asked on 8th July 2015 in Maths.
Add Comment
  • 1 Answer(s)

    A. Answer: (4) Rs.30,000
    Explanation:-
    The total amount spent by government during the year = Rs.3,00,000 crores
    Spent on state development = 15% = 3,00,000 x/100 = Rs.45, 000 crores
    Spent on sport =18o = 3,00,000 x 18/360 = Rs.15, 000 crores
    The spent money more on  state development than spent on sport = 45,000 – 15,000 = Rs.30,000 crores
    Hence, the answer is (4) Rs.30,000 crores.

    B. Answer: (3) 5%
    Explanation:-
    Money spent on non-plan = 36o
    The percentage of money spent on non-plan = 36 x 100/360
    = 10%
    The money spent on defense = 15%
    The percentage of money less money spent on non-plan than that on defense = 15- 10 = 5%
    Hence, the answer is (3) 5%.

    C. Answer: (2) 25%

    Explanation:-
    The percentage of money spent on other=30%
    The percentage of money spent on sport = 18×100/360=5%
    The percent of more money spent on others than that on sport=30-5=25%
    Hence, the answer is (2) 25%.

    D.Answer: (2) Rs.25,000 crores
    Explanation:-
    If the total amount spent by government during the year = Rs.1,00,000 crores
    Then, Amount spent on health = 54 x 1, 00,000 /360 = Rs.15,000 crores
    Amount spent on education = 1,00,000 x 10/100 = Rs.10,000 crores
    The total amount spent on health and education = 15,000 + 10,000 = Rs.25,000 crores
    Hence, the answer is (1) Rs.25,000 crores.

    E. Answer: (3) 15%
    Explanation:-
    The percent of total Spending that is spent on health = 54 x 100/360 = 15%
    Hence, the answer is (3) 15%.

    Anurag Mishra Professor Answered on 9th July 2015.
    Add Comment
  • Your Answer

    By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.