What is her net gain/loss %?

Ritu had 400 mangoes. She sold 60 mangoes at 25% gain,120 mangoes at 10% gain and 140 mangoes at 20% loss. Her net gain/loss percent is:

  1. 7.5%
  2. 19/4%
  3. 15/4%
  4. None of these
Anurag Mishra Professor Asked on 24th January 2016 in Maths.
Add Comment
  • 1 Answer(s)

    Answer: (3) 15/4%

    Explanation:-

    Let each mango cost her Rs. 100.

    Then,  Cost Price  of 400 mangoes = 400  x 100 = Rs. 40,000

    60 mangoes sold at 25% gain, then selling price of each mango,

    = 100 + (25% of 100)= Rs. 125
    Then,  selling price of 60 mangoes = 125 x 60 = Rs. 7,500

    80 mangoes sold a 20% gain, selling price of 80 mangoes = (120 x 80) = Rs. 9,600

    Selling price for 120 mangoes which are sold at 10% gain = (110  x 120) = Rs. 13,200

    140 mangoes sold at 20% loss, then SP for each mango = 100 – (20% of 100) = 80 then,

    Selling price for 140 mangoes = 140  x 80 = Rs. 11,200

    Total money collected through selling mangoes = 7500 + 9600 +13200 + 11200 = 41,500
    Gain = 41500 – 40000 = 1500

    Then, percentage of  gain = (1500 * 100)/40000 = 15/4 % = 3(3/4)% = 3.75%

    Hence, the correct answer is option (3) 15/4%

    Anurag Mishra Professor Answered on 28th January 2016.
    Add Comment
  • Your Answer

    By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.